Stage Smart Industry bij Altop Groep
Tegenwoordig zegt elk bedrijf bezig te zijn met smart industry. Wij ook, maar wat houdt dat dan in? We vroegen onze (voormalig) stagiaires Jeff en Luuk hoe het is om bij Altop Groep, in het bijzonder Altop Products1), dagelijks met nieuwe technologie bezig te zijn.
Breed aanbod
Luuk en Jeff volgen de opleiding Middenkaderfunctionaris Smart Industry aan het Graafschap College. Hoewel de opleiding nog in de kinderschoenen staat, leek het voor Luuk de juiste keus: “Ik wist niet goed wat ik wilde. Ik vind ICT heel interessant, maar techniek ook. In deze opleiding kan ik ontdekken wat ik leuk vind, zodat ik daarmee eventueel op het hbo verder kan.” Inmiddels is hij ook in zijn vrije tijd bezig met programmeren. Jeff is ook tevreden over zijn keuze, maar werkt juist liever met zijn handen: “Ik sleutel graag aan voertuigen zoals crossbrommers. Ik vind het interessant om onderdelen uit elkaar te halen, om te zien hoe ze werken.”
Omdat Altop Products meerdere producten ontwikkelt, heeft het team uiteenlopende opdrachten waaraan de stagiaires kunnen werken. Luuk vertelt: “Wesley (stagebegeleider red.) vroeg me wat mij het meest interessant leek. Ik wilde graag meer leren over programmeren. Voor één van de producten, de DrainTalent, ben ik het weerstation aan het ontwerpen met een Arduino1). Met behulp van dat weerstation kunnen ze de DrainTalent continu in de gaten houden en bedienen.” Luuk heeft daarmee voortgeborduurd op de opdracht van Jeff, die de DrainTalent uitvoerig heeft getest.
Geen dag zonder smart industry
“Er gaat hier geen dag voorbij zonder met Smart Industry bezig te zijn”, zegt Jeff. Ook Luuk is tevreden over de aansluiting met zijn opleiding: “Ik heb in korte tijd erg veel geleerd over programmeren.” Bij het project van Luuk draait het vooral om automatisering. Het doel is om de DrainTalent automatisch te laten werken, zodat er zo weinig mogelijk handmatige acties aan te pas komen. Jeff is in zijn stageperiode vooral bezig geweest met het testen en aanpassen van de DrainTalent en de vacuümpomp (een ander product van Altop Products). Het is dus een uiteenlopend project waar meerdere thema’s uit hun opleiding aan bod komen.
Zelfstandig werken met goede begeleiding
Over de begeleiding zijn zowel Jeff als Luuk tevreden. Het team van Altop Products spreekt dezelfde taal. “Als je in technische termen praat, weet de ander meteen wat je bedoelt, daardoor kunnen we goed samenwerken”, aldus Jeff. Beide heren werken graag zelfstandig, Jeff vindt dit prettig: “Je krijgt hier veel vrijheid en je wordt uitgedaagd slim en zelfstandig te werken, maar als we vragen hebben kunnen we altijd bij Wesley of één van de andere teamleden terecht!”
Blijven hangen
De stageperiode van Jeff zit er al een tijdje op. Hij heeft zijn bijbaan als stratenmaker opgezegd en werkt nu bij Altop Groep: “Ik vind het leuk om een bijbaan te hebben waarbij ik met techniek bezig ben. Stratenmaker zijn was ook tof, maar dit ligt dichter bij wat ik later zou willen doen!” Ook Luuk blijft nog even hangen bij Altop Groep. “Dit is voor mij leuker en leerzamer dan bijvoorbeeld in een fabriek werken”, aldus Luuk.
Een stage bij Altop Groep is dus niet alleen leerzaam, het levert je mogelijk ook werk op na je stageperiode. Dit geldt overigens niet alleen voor Altop Products, maar dat is wel hét team als het gaat om Smart Industry. We hopen nog veel mooie samenwerkingen te zien met stagiaires, want ook wij zijn nog lang niet klaar met leren!
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of lijkt het jou leuk om stage te lopen bij Altop Groep? Neem dan contact met ons op door je cv en motivatie te sturen naar vacature@altop.nl.
Stage lopen bij Altop Groep? Op Stagemarkt.nl vind je alle beschikbare leerplaatsen.
1) Altop Products bestaat sinds 2015. Het bedrijf richt zich op onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe technische producten. Een team van techneuten heeft inmiddels meerdere gepatenteerde uitvindingen op zijn naam staan. De heren gaan vervolgens aan de slag om het product klaar te maken voor de verkoop. Daarbij werken ze graag samen met stagiaires. Zo ook het afgelopen jaar, eerst met Jeff en later met Luuk. Meer: www.altopproducts.nl
2) Een Arduino is een programmeerbaar printplaatje [foto]. Het is open source, wat betekent dat de Arduino nagemaakt mag worden. Met een Arduino kan je inputs zoals sensoren aflezen en outputs zoals lampjes aansturen. Het is een relatief goedkope manier om apparaten te maken. Zo kan je bijvoorbeeld automatisch de verlichting regelen. Meer: www.adruino.com