Het vmbo en mbo kampen met een imagoprobleem. Ouders en docenten lijken de jeugd vooral richting het hoger beroepsonderwijs te willen sturen. Sterker nog: men is soms teleurgesteld als een kind ‘niet naar de havo kan’. Daar zijn wij het niet mee eens…
In de praktijk
Bij Altop Kunststoftechniek heeft de meerderheid een mbo werk- en denkniveau. Veel van hen volgden een technische opleiding, bijvoorbeeld Werktuigbouwkunde. Collega’s die op hbo-niveau werken, hebben vaak in een later stadium dat diploma behaald of zijn daar terecht gekomen op basis van hun werkervaring en eigen ambities.
Het mbo is voor ons een waardevolle kweekvijver. Kunststof bewerken is namelijk een vak apart. Het is weggelegd voor de doeners met technisch talent. Die vinden we júist op het mbo. Het verder ontwikkelen van dat talent doe je overigens maar voor een beperkt deel tijdens je opleiding. Je haalt de meeste kennis en ervaring uit je loopbaan. Door de juiste begeleiding en de juiste instelling worden ook de beginners volleerde vakmensen.
Trots op het (v)mbo
Waarom pushen naar het hbo, als iemand zich beter thuis voelt in een praktijkomgeving? Het opleidingsniveau zou minder te maken moeten hebben met intelligentie en meer met de wensen en de eigenschappen van jongeren. Het leven zou bovendien knap ingewikkeld worden zonder kappers, elektriciens en doktersassistentes. Bij Altop zijn we trots op het (v)mbo, omdat wij simpelweg niet zonder kunnen!
Lijkt het je leuk om stage te lopen bij Altop Kunststoftechniek? Kijk dan even op deze pagina.